Korund (Kahve)

Açıklama

Bilinen en sert doğal maddeler arasında yer alan Korund, Yüzey Sertleştirici, Zımpara, Yüzey Temizleme ( Kumlama – Raspa) gibi endüstriyel ürünlerin üretiminde ana madde olarak kullanılır.

Üretimini yaptığımız Korund’un sertliği 9 mohs olup ve bu özelliği ile tercih edilen Korund, sertliğinin yanında yoğunluk ve kristal özelliği sebebi ile de aranan bir cevherdir. Çok sert aşındırıcı mekanik özelliğe sahiptir. Öğütülmüş Korund, Yüzey Sertleştirici, Yüzey Temizleme, Yüzey Parlatma, Kağıt Zımpara, Bileme Taşları, Kesme Diskleri gibi ürünlere karakteristik özelliklerini kazandırır.

Korund ve Özellikleri

Korund yeryüzündeki magmatik, metamorfik ve sedimanter kayaçların oluşumda önemli role sahip doğal bir mineral çeşididir. Korund, alüminyum oksit (Al2O3), elmastan ve moissaritten sonra bilinen en sert üçüncü mineraldir. Mohs Sertlik Ölçeği’nde 9 sertlik değeri için index minerali görevini görmektedir. Korund sahip olduğu bu olağanüstü sertlik, yüksek özgül ağırlığı, ısı direnci ve bazen bir piramitle sivrilen kristal kimyasal yapısı ile diğer kayaç türlerinden belirgin olarak ayrılmaktadır. Altıgen kristal yapısına sahip olan korund, genellikle kahverengi ve ya gri renklidir ancak saflık değerine bağlı olarak mavi mor, kırmızı, yeşil renkli ve ya renksiz halde de bulunabilir. Yüksek erime noktası (2040 ° C) değeri ile refrakter olarak kullanılır. İnce çeşitleri değerli taşlar safir ve yakut olup, demir oksitler ve diğer minerallerle olan karışımlarına zımpara denir. Günümüzde metal, taş ve diğer sert malzemeleri kesmek gibi amaçlarla kullanılan lazer teknolojisinin temeli korund mineraline dayanmaktadır. Tarihte ilk lazer, 1960 yılında sentetik yapılı korund minerali ile geliştirilmiş olan Yakut Lazeri’dir. Korund sertliği ve kimyasal direnciyle geçmişten günümüze bir çok endüstriyel uygulamada kullanılan vazgeçilmez bir hammaddedir.

Korund kullanım alanları

Tesislerimizde üretimi yapılan yüksek sertlik ve tokluk değerine sahip öğütülmüş korund, yüzey sertleştirme, yüzey temizleme, yüzey parlatma, kâğıt zımpara, bileme taşı, kesme diski gibi çeşitli uygulamalar için kullanılabilir. Bu uygulamalardan farklı olarak sentetik yapılı korundlar ise mükemmel sertliği ve kimyasal stabilitesi sayesinde, endüstriyel rulmanlar, elektronik aletler için çizilmeye dayanıklı pencereler ve devre kartları için de kullanılır. Ayrıca yüksek ısıya olan direnci ile korund ateş tuğlası, fırın astarları ve fırın mobilyaları gibi ısı dayanımı yüksek ürünlerin üretimi için de kullanılmaktadır. Son yıllarda gelişen teknolojilerle sentetik korund kristalleri büyütülüp, ince tabakalara kesilerek market mağazalarının camları, seyyar kristaller, uçak pencereleri ve elektronik cihazlar için koruyucu kapaklar olarak kullanılmaya başlanmıştır. Korund çoğu endüstriyel uygulamada boksitten yapılmış bir alüminyum oksit olan alümina gibi sentetik malzemelerin yerini almaya başlamıştır.

Ek bilgi

Miktar

, ,

İncelemeler

Henüz yorum yapılmadı.

“Korund (Kahve)” için yorum yapan ilk kişi siz olun
127463